kuva: Mikko Keski-Vähälä

Saturday 18 August 2012

Keravan Palikkaoopperan ohjelma


Palikkaooppera – Kun suuri rumpu soi
Keravan taidemuseossa 24.8.−9.9.2012

On kylpylä museossa, vesidisko vessassa ja kaksitoista ihmistä vetävän jättiuunin sisällä ohjeet yhteiskuntajärjestyksen tuhoamiseksi. On inkkari, länkkäri ja liikaa runoilijoita. On Kumiseva metsä, tanssiva peikko ja kukkapuku. On erilaisuuden hyväksyntää ja epävarmuuden sietämistä. On hiekkapiirroksia rakkaudesta. On kiinalainen vaihto-oppilas, graffititaiteilijan ateljee ja alaston mies katolla. On tervattuja runkoja ja tanssia Tehtaanmäellä. On soiva auto, keravalaisnuorten mietteitä taiteesta ja aikuisten puhetta siitä, mitä koulussa ei oppinut. 

Kaikkea tätä on luvassa uuden Taide- ja museokeskus Sinkan avajaisnäyttelyssä Palikkaooppera – Kun suuri rumpu soi. Näyttelyn kuraattori Kristian Smeds on yksi tämän hetken kiinnostavimmista ja omaperäisimmistä teatteriohjaajista. Smedsin mukana Palikkaoopperaksi ristittyyn uhkayritykseen on saatu teatterista tuttua yhdessä tekemisen tuottamaa energiaa. 

Mukaan Palikkaoopperaan saivat hakea kaikki uusimaalaiset taiteilijat. Taiteilijavalinnat tehtiin kesällä 2011. Siitä lähtien näyttelyä on työstetty yhteisissä työpajoissa ja työpajojen ulkopuolella kuin teatteriesitystä konsanaan. Palikkaoopperan ydinjoukkoon kuuluu 35 tekijää, mutta kaikkineen mukana on viitisenkymmentä eri alojen taiteilijaa; kuvataiteilijoita, koreografeja, tanssijoita, muusikoita, valosuunnittelijoita, runoilijoita, yllätysesiintyjiäkin odotetaan. Tätä letkaa Smeds on luotsannut kunkin erityislaatua kunnioittaen, mutta samalla reippaasti pakkaa sekoittaen ja talkoohenkeä takoen. – Otetaan nippu erilaisen taidekäsityksen omaavia ihmisiä, pistetään ne yhteen, hölskytetään kunnolla ja katsotaan, mitä tuleman pitää, Smeds kuvailee.

Kevään ja kesän aikana tanssijat ovat harjoitelleet, muusikot säveltäneet, taiteilijat maalanneet ja rakentaneet tulevia töitään työtuntejaan säästelemättä. Keravalaisilta on kerätty pehmoleluja ja pikkuautoja, jotka kiemurtelevat Sinkan seinillä; on käyty kouluissa, kutsuttu miessakkeja, urheilijoita ja yksittäisiä ihmisiä mukaan tapahtumaan. On usutettu paikallisia päättäjiä koreografin vastaanotolle. Smedsiä lainaten näyttelyä on tehty tuhlaillen ja antaumuksella.

Palikkaoopperan ainutlaatuinen kokonaisuus näkyy ja kuuluu Keravalla. Näyttelyohjelma pyörähtää käyntiin kaikille avointen avajaisten tahtiin perjantaina 24.8. klo 14–17.

Palikkaoopperan ydinjoukkoon kuuluvat Tero Annanolli, Eeva Kaisa Berry, Timo Berry, Johan Eichhorn, Maija Hirvanen, Saara Holmberg, Anne Jouhtinen, Jari Järnström, Tellervo Kalleinen, Ilkka Kallio, Mika Karhu, Oliver Kochta-Kalleinen, Tanja Koponen, Mari Leskinen, Maarit Malin-Pötry, Sampo Malin, Mirva Mattila, Heikki Mäntymaa, Maaria Märkälä, Kaarina Ormio, Mikko Orpana, Favela Vera Ortiz, Mari Paikkari, Pietu Pietiäinen, Reijo Puranen, Keijo Puumalainen, Anna-Maija Rissanen, Elise Roponen, Veera Saurama, Reija Stenius, Samuli Suonperä, Hannu Tampio ja Maria Wolfram, sekä Sari Haukkovaara ja Marco Bjurström. Lisäksi mukana ovat Tapani Kokko, Juha Menna, Harri Mäkilä, Ilkka Saastamoinen, Ykä Similä, Margit Tuokko, Juha Valkeapää, Jukka Vikkilä sekä runoilijoita, muusikoita ja monia muita.

Näyttely on järjestetty yhteistyössä Uudenmaan Kuvataidejärjestöt ry: n (UKJ) kanssa.
Lisätietoja: Museonjohtaja Arja Elovirta 040-318 3434, arja.elovirta(at)kerava.fi, museolehtori Laura Kauppinen 040-318 3436, laura.kauppinen(at)kerava.fi

Keravan taidemuseo / Taide- ja museokeskus Sinkka / Kultasepänkatu 2 / 04250 Kerava
+385 40 318 4300, sinkka@kerava.fi, www.sinkka.fi

Avoinna ti, to, pe 11–18, ke 12–19, la–su 11–17
Palikkaoopperan Perjantaiklubit 19–22
Katso live-esitysten aikataulu netistä www.sinkka.fi



No comments:

Post a Comment